HISTORY

tarnan

 

Perinteisen perheyritys Primulan tarina alkoi vuonna 1908, kun Yhdysvaltain Minnesotassa viisi vuotta leipurina työskennellyt Pekka Väyrynen palasi Suomeen kihlattunsa Hilda Lindroosin luokse. Vuodet Atlantin toisella puolen olivat kartuttaneet säästöjä ja Pekka alkoi etsiä sopivaa leipomoliikettä ostettavaksi. Lopulta hän päätyi ostamaan Bulevardilta myös Hildan työpaikkana toimineen Hembageriet Kotileipomo Primulan 1.10.1908. Tästä alkoi Pekan ja Hildan taival avioparina ja menestyneen perhe- yrityksen perustajina. Primulan historia Viiskulmassa sai alkunsa päivä Suomen itsenäistymisen jälkeen, kun Pekka Väyrynen osti nelikerroksisen talon uudelle leipomolleen ja perheelleen kodiksi. Vuosien aikana talo asutti koko Väyrysten sukua ja samalla kaksi lisäkerrostakin rakennettiin. Vuonna 1924 Viiskulmassa avattiin uusi Primulan kahvila, mistä muodostui monen kaupunkilaisen kantapaikka. Primulan leivokset olivat monille odotettu herkutteluhetki ja Laivurinkadun kulmasta muodostuikin monen lempipaikka iltapäivän kahvitteluhetkille. Ravintola Primulan menestyksekäs tarina sai jatkoa sen muututtua 1960- luvun lopulla perheyrityksen toisen sukupolven päätöksen myötä anniskeluravintolaksi. Monelle myös nimellä Old Skipper’s tuttu baari oli Helsingin suosituimpia paikkoja, johon oli iltaisin aina jonoa. Asiakkailleen ravintola tuntui kuin toiselta kodilta – portsarit jopa huolehtivat kanta-asiakkaiden koirista, kun he nauttivat iltapalaansa ravintolan tiloissa. Pekka Väyrysen ja Hilda Lindroosin perustama perheyritys loi Ravintola Primulasta etelähelsinkiläisten kohtaamispaikan, josta monella on useita tärkeitä muistoja. Syksystä 2015 alkaen on aika uusien lämpimien hetkien luomiseen, kun Viiskulman Primula kääntää tarinassaan uuden sivun. Omistajavaihdoksen myötä ravintola saa raikkaan uuden ilmeen säilyttäen kuitenkin jo entisestään tutun viihtyisän ja kotoisan ilmapiirin.

The story of the family business Primula began in the year of 1908 when Pekka Väyrynen returned to Helsinki from Minnesota, USA. Pekka had worked as a baker for five years in the USA earning savings for the future while his fiancée Hilda Lindroos was waiting for him in Finland. The couple decided to buy the bakery where Hilda was working and so they became the owners of Hembageriet Kotileipomo Primula on the first of October, 1908. This marked the beginning of a successful family business. Primula’s history in Viiskulma started a day after Finland became independent in 1917 when Pekka Väyrynen bought the building for a new bakery and as a home for his family. Over the years the building served as a home for several gene- rations of the Väyrynen family and even a few extra floors were built. In 1924 Primula opened as a cafeteria in Viiskulma which immediately became the place to be for many in Helsinki. The pastries of Primula were well known and the corner of Laivurinkatu offered a pleasant place for an afternoon tea. The story of Primula continued in the late 60’s when the restaurant started serving alcohol. Known also by the name “Old Skipper’s” the place was one of the most popular bars in Helsinki. The customers could always feel at ease at the restaurant – the bouncers even took care of their dogs during their dinners. In the autumn of 2015 the story of Primula continues with excited and youthful new owners. The restaurant will have a fresh makeover while maintaining its warm and cozy charm.

history_web

Wanha Laivuri / The Old Skipper´s bar 1969